За любителите на туризма местността Паниците се явяват своеобразен изходен пункт за множество туристически маршрути:

  Национален парк „Централен Балкан“ е разположен в сърцето на България, в централните и най-високи части на Стара планина. Тук се опазват само регулиращи се екосистеми, притежаващи изключително биологично разнообразие. Паркът обхваща просторни обилни поляни, верига от сурови върхове, от които 20 с височина над 2000 метра, скални стени, пропасти, пещери, дълбоки каньони и високи водопади. Централен Балкан е предпочитано място от туристи, природолюбители и естествоизпитатели.

  Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров. Той е разположен в Стара планина под връх Ботев. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска и има височина 124,5 метра.

  В подножието на Връх Ботев и Райското пръскало се намира хижа Рай – изходен пункт за посещението им. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене.

  Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина с надморска височина 2376 м. Върхът се намира в Централна Стара планина, близо до гр. Калофер. Той представлява обширно пасище с гранитна основа.

  Водопад „Кадемлийско пръскало“ се намира в Централен Балкан на река Кадемлийска, десен приток на река Тъжа. Разположен е в подножието на връх Триглав, Средна Стара планина, на височина 1500 м. Височината на водния пад е 70 метра.

  На около 8 км. северозападно от Калофер в м. ”Бяла река” близо до Калоферски мъжки манастир на територията на Национален парк „Централен Балкан” се намира екопътека ”Бяла река”. Пътеката е част от комплекс „Бяла река”. Съоръжението е изградено с цел популяризиране природното богатство на тази защитена територия. За целта са изградени 8 моста в най – атрактивната част от ждрелото на реката  и са поставени 7 модула, разказващи за дивият свят в парка. Ще бъдете очаровани от това прекрасно място.